Nancy Pelosis besøg i Taiwan udstiller Vestens svaghed

”Godt at Nancy Pelosi besøger Taiwan. Hele debatten om hendes besøg og de mange bekymringer om kinesiske militære reaktioner viser ikke overraskende, at vi i Vesten ikke længere er de stærkeste. Dette svækker hele fundamentet omkring Vestens et-Kina-politikker, der hviler på ønsket om en fredelig løsning. Kina udelukker derimod ikke brug af militære midler. Derfor er der brug for en nytænkning, der bør resultere i en tydelig klargøring af vores røde linjer og vores støtte til Taiwan”, siger Michael Danielsen, formand for Taiwan Corner.

EU’s generelle politiske udmeldinger om konflikten mellem Taiwan og Kina fremhæver, at status quo skal være uændret, og at der skal findes en fredelig løsning. Dette står i modsætning til, at Kina ikke har udelukket en militær løsning.

”Kina har brudt med status quo over de seneste 2-3 år. Ændringen er sket gennem krav om, at Taiwan-strædet ikke skal anses som internationalt farvand, men som kinesisk og ved at presse internationale selskaber til at anføre Taiwan som en del af Kina. Herudover er der næsten daglige militære trusler mod Taiwan, når Kina flyver militærfly ind i Taiwans identifikationszone, og den hårde retorik mod Taiwan er generelt stigende, fortæller Michael Danielsen.

Demokratiet og menneskerettigheder udfordres flere steder i verden af autoritære værdier. Taiwans demokrati kan være i fare, hvis særligt EU og USA ikke står fast på at beskytte vores demokratiske værdier.

”Der er flere måder at indføre en ny Taiwan-politik, der giver modspil til Kina uden at anerkende Taiwan som et land. Den skal sende et kraftigt signal om støtte til Taiwan. Helt konkret kan EU formulere en samlet politik, der åbner for gensidige besøg på alle regeringsniveauer i landene uden møder på ministerniveau. Taiwans de-facto ambassader kan ændre navn til taiwanske repræsentationskontorer, som det er sket i Litauen, og EU kan åbne op for våbeneksport til Taiwan. EU’s styrke ligger på handelsområdet og det kan også udnyttes til en frihandelsaftale mellem Taiwan og EU”, udtaler Michael Danielsen.

Referencer

Military making plans should Pelosi go to Taiwan: Report

https://www.washingtonexaminer.com/restoring-america/courage-strength-optimism/military-making-plans-should-pelosi-go-to-taiwan-report

U.S. Officials Grow More Concerned About Potential Action by China on Taiwan

Kinas Xi Jinping advarer Biden: Leg ikke med ilden, når det gælder Taiwan

https://www.dr.dk/nyheder/udland/kinas-xi-jinping-advarer-biden-leg-ikke-med-ilden-naar-det-gaelder-taiwan

Kina advarer USA mod at ”lege med ilden” i 2 timer og 17 minutter lang samtale

https://nyheder.tv2.dk/udland/2022-07-28-kina-advarer-usa-mod-at-lege-med-ilden-i-2-timer-og-17-minutter-lang-samtale