Taiwans parlament besat – protest mod aftale med Kina – Danish article

Mere end 300 taiwanske studerende og demonstranter har tirsdag d. 18. marts indtaget det taiwanske parlament i protest imod den seneste serviceaftale, som Taiwans Kina-venlige regering har indgået med Kina.

Mere end 300 taiwanske studerende og demonstranter har tirsdag d. 18. marts indtaget det taiwanske parlament i protest imod den seneste serviceaftale, som Taiwans regering, der er ledet af det Kinesiske Nationalistparit (KMT), har indgået med Kina.
”Signalet er klart. De studerende siger, at nu er det nok. Der skal lyttes til befolkningen og den demokratiske proces skal respekteres når der indgås aftaler med Kina, siger Michael Danielsen, der er formand for Taiwan Corner.
”Protesten viser, at det danske og internationale samfund ikke bør lade sig forblinde af de venlige toner mellem Taiwan og Kina på regeringsniveau. Når de studerendes indtager parlamentet, er det en reaktion på lang tids frustration som mange taiwanerne føler, og det angår ikke kun den seneste serviceaftale mellem Taiwan og Kina. De studerendes protester retter sig langt bredere nemlig også imod den bekymrende demokratiske udvikling i Taiwan, som det nuværende Kinesiske Nationalist Parti (KMT) er ansvarlig for, siger Michael Danielsen
De studerende er ikke alene i kritikken af regeringen. 71% af taiwanerne er kritiske over for deres regeringens håndtering af forholdet til Kina og præsident Ma har er nede på 9% i popularitet.


Efter flere dages besættelse af parlamentet mødtes de studerendes leder Lin Fei-fan med Taiwans premiereminister Jiang Yi-huah lørdag d. 22. marts. Mødet afsluttedes uden resultater som beskrevet J. Michael Cole på The Far-Eastern Sweet Potato.

Baggrund for historien

Ratificeringen af den seneste service-aftale mellem Taiwan og Kina er blevet udsat i parlamentet siden i sommers, da selv regeringspartiets egne parlamentsmedlemmer stiller sig tvivlende over for ideen om, at kinesere nu skal kunne oprette vaskerier og frisørsaloner i Taiwan i direkte konkurrence med de hårdtarbejdende taiwanere. Det bidrager til, at regeringspartiet er upopulært og forklarer præsident Mas popularitet på blot 9%.
Protesterne kommer nu fordi regeringspartiet mandag besluttede, at gennemsynet af serviceaftalen med Kina er overstået til trods for, at den ikke er blevet gennemgået artikel for artikel i parlamentet som det ellers var planlagt. Serviceaftalen blev herefter sendt til afstemning i parlamentet. De studerende ønsker, at serviceaftalen bliver gennemgået artikel for artikel.

Krav fra demonstraterne

Demonstraterne kræver at

  • Præsident Ma svarer på demonstranternes krav
  • Parlamentsformand Wang ser positivt på at stoppe forhandlingerne med Kina bag lukkede døre
  • Service-aftalen skal afvises
  • Der skal formuleres en mekanisme for hvordan aftaler med Kina kan monitoreres, og formuleringen skal ske i den nuværende session for parlamentet

Referencer: Links til artikler med overblik og live streaming

IPS : China Trade Deal Raises Hackles in Taiwan
BBC:  “Protestors Occupy Taiwan Parliament Over China Trade Deal”
CNN: “Hundreds of Students Occupy Taiwan’s Legislature to Protest China Pact”
Savage Minds: Sunflower Student Movement
The Far-Eastern Sweet Potato: Meeting between premier and protest leader:  Jiang Yi-huah v. Lin Fei-fan
New York Times:  “Opponents of China Trade Deal Occupy Taiwan’s Legislature”
University of Nottingham China Policy Institute:“Occupy the Legislature: Is It the Only Way?”
Amnesty International Press Release: “Taiwan: Restraint Urged in Protests Over China Trade Deal”
 

Live streaming inden for parlamentet

http://www.ustream.tv/channel/longson3000

Live Streaming uden for parlamentet: