”Det er rystende, at Danmark fortæller Taiwans 24 millioner indbyggere, at de er de kinesere og måske ikke længere står ved sin ’et-Kina-politik’, der hidtil ikke har taget stilling til Taiwans status. Det danske skridt sker i en verden, hvor kontrasten mellem demokratier og autoritære regimer som Kina er stigende, når det gælder moral og ideologi. Danmark har taget stilling og registrerer i dag taiwanere med oprindelsesland Kina. Denne registrering fremgår af en artikel ”Dokumenter blotlægger slingrekurs hos danske myndigheder: Nu skal taiwanere være fra Kina” i Berlingske søndag d. 24. marts skrevet af Alexander Sjöberg og Tobias Reinwald. Danmark mener altså, at vi blot kan fortælle taiwanere, hvem de er uden at spørge dem,” siger Michael Danielsen, formand for Taiwan Corner.
Forskellen mellem Kinas ’ét-Kina-princip’ og vestens forskellige ’ét-Kina-politikker’ er, at vestens politik ikke tager stilling til Taiwans tilhørshold til Kina.
”Det kan være et paradigmeskifte i Danmarks politik, og vi går enegang i EU. Danmarks ’ét-Kina politik’ siger blot, at vi anerkender Kina og ikke Taiwan, og derfor har Danmark ikke diplomatiske forbindelser til Taiwan. Punktum. I min optik har det været underforstået, at Taiwan ikke anses som en del af Kina, som også tidligere registreringer af taiwanere i Danmark viser. Vi er nu på vej mod, at vores ’ét-Kina politik udskiftes med Kinas egen ’ét-Kina-princip’. Spredes disse tanker til resten af EU-landene, får Taiwan det endnu svære i kampen mod Kina, og tendensen i EU de senere år mod større anerkendelse af Taiwan rulles tilbage til nul”, fortæller Michael Danielsen.
”Taiwanske borgere har en række af særlige vilkår, herunder om skat, indrejse og kørekort. Skal det danske initiativ forstås således, at disse rettigheder nu fratages taiwanske borgere i Danmark? Eller er det rettigheder som fortsætter så Danmark kan sige, at rettighederne er intakte mens resten bare er nationale følelser, som vi i Danmark ikke kan tage os af? Spørger Michael Danielsen.