Magten ligger i Taiwans parlament

Af Michael Danielsen, formand for Taiwan Corner

Taiwans opposition ledet af nationalistpartiet KMT og TPP (Taiwans Folkeparti) tager flere politiske initiativer, der vil påvirke den politiske udvikling i Taiwan.

Gadeprotesterne ugen i op til fredag d. 20. december handlede om oppositionens lovgivning, der gør det vanskeligere for befolkningen at tilbagekalde politikere men også, at regeringspartiet DPP ikke kunne deltage i et møde om lovgivningen da mødelokalet blev spærret af. Det sidste er demokratisk bekymrende. En af motivationerne bag lovændringen kan være, at KMT er bekymret for initiativer i befolkningen, der vil tilbagekalde nogle af sine politikere. I nogle valgdistrikter var valget meget tæt.

Ser vi lidt fremad ligger det i kortene, at oppositionen ønsker, at dommerne i forfatningsdomstolen skal stemme med et flertal på 2/3 af de 15 dommere tilstede og 9 skal stemme for, at en afgørelse er gyldig. Når det sammenholdes med, at domstolen nu har 8 dommere og oppositionen kan undlade eller udskyde godkendelse af nye dommere, er der risiko for, at forfatningsdomstolen reelt ikke fungere.

Oppositionspartiet KMT arbejder også på at sikre større budget til lokalregeringer på bekostning af budgettet for andre dele af samfundet. F.eks. et ønske om at 100% af skatteindtægterne fastholdes lokalt mens 20% i dag overføres centralt. Det er reelt et politisk spørgsmål om fordelingen mellem de centrale og decentrale dele af samfundet. Det er naturligvis ikke uvæsentligt, at oppositionspartiet KMT har større vægt lokalt og derfor har interesse i større budget lokalt. Omvendt for regeringspartiet DPP. TPP kan måske her blive den compromissøgende part og partiet er afgørende for flertallet.

Taiwans politiske system sikrer ikke, at regeringen og præsidenten nødvendigvis har flertal i parlamentet. Befolkningen valgte William Lai fra DPP som præsident, hvilket markerede støtte til Taiwans selvstændighed. Men efter to valgperioder med DPP-flertal opstod der berettiget utilfredshed, som ved sidste valg gav parlamentet til nationalistpartiet KMT og TPP. TPP, der står mellem DPP og KMT i holdningen til Kina, har dog i praksis samarbejdet med KMT.

Når alt kommer til alt, ligger magten i parlamentet som befolkningen har ønsket. Udviklingen kan reelt påvirke budget for flere dele af samfundet. Det gør, at præsidenten får stor brug for sine 11 års erfaring som valgt til Taiwans parlament.