Taiwan: A Political History by Denny Roy

Only available in Danish.

Anmeldt af Michael Danielsen

Der findes forskellige bøger om Taiwans historie, men det er sjældent at finde en bog som “Taiwan: en politisk historie” er skrevet af Denny Roy. Bogen er yderst velskrevet, seriøs og meget informativ.

Bogen begynder i 1500 hundred fortæller historien om de første indvandrere og deres sameksistens med aboriginals. Bogen fortsætter fremad med den hollandske udvikling og styring af Taiwan frem til 1662. Fra denne dato Koxinga og hans familie havde oprettet en selvstændig imperium. Taiwan bliver endnu mere rige, men senere den uafhængige imperium angreb Kina. Imperiet tabt, og resultatet var, at Taiwan blev præfekturet eller Kina koloni i 1682.
Det var ikke før 1895, at Taiwan bliver en provins i Kina og Denny Roy beskriver udmærket hvordan Kina var under pres fra vestlige magter at træffe denne beslutning. Livet som en provins var kort. Allerede i 1895 Taiwan bliver en japansk koloni og i 1945 Chiang Kai-shek regime ankommer og tager magten fra Taiwan med brutalitet.
Den kolde krig og udviklingen indtil demokratiet blev indført i 1992 er alle beskrevet i detaljer og i et farverigt sprog.
Jeg kan varmt anbefale denne bog til folk, der allerede kender Taiwans historie og til begyndere.