Hong Kong’s aktivister ønsker ikke det kinesiske styres version af demokratiet. De negative politiske og økonomiske konsekvenser af det tættere forhold til Kina har skabt et stærk civilsamfund imod styret. Medier udfører selvcensur og firmaer presses til ikke at reklamere i f.eks. Apple Daily, der er en kritisk Hong Kong-avis. Det står også i stigende grad klart, at Hong Kongs økonomiske elite betyder mindre og mindre for Kina når Kina rykker ind i Hong Kong og kan klare sig selv. Det er den sammenhæng og den langsomme kinesiske systemovertagelse af Hong Kong, der aktivisterne har indset.
Af Michael Danielsen, formand for Taiwan Corner
Publiceret i Politiken d. 3. januar 2015 i en kortere udgave, der stopper ved ” Medier udfører selvcensur…”
De som kæmper for mere demokrati i Hong Kong er ikke kloge nok og andre er rablende demagoger skriver Politikens asienekspert Flemming Ytzen d. 18/12 uden selv at berøre de reelle problemer i Hong Kong.
I modsætning til Ytzen har jeg nylig rejst til London og Bruxelles med aktivister fra Taiwan. I London mødtes vi med aktivister fra Hong Kong, som er helt normale og samtidig besidder en særdeles grundig forståelse af både Kinas og Hong Kongs historie og den politiske nutid.
De er primært universitetsstuderende, der ønsker mere demokrati i Hong Kong og de er udmærket klar over, at ingen har patent ”på én bestemt model for demokratisering”. Det er også helt unødvendigt at belære dem om, at demokrati er svært som Ytzen gør.
Aktivisterne ønsker blot ikke det kinesiske styres version af demokratiet. Hong Kong er blevet lovet mere demokrati og det finder de ikke i det kinesiske demokrati, hvor kandidater til posten som Hong Kong’s leder godkendes af styrets valgkollegie.
Ytzen udelader de dybere årsager til aktivisternes protester. Det passer ganske enkelt ikke når Ytzen postulerer, at det går godt i Hong Kong. De negative politiske og økonomiske konsekvenser af det tættere forhold til Kina har skabt et stærk civilsamfund imod styret. Medier udfører selvcensur og firmaer presses til ikke at reklamere i f.eks. Apple Daily, der er en kritisk Hong Kong-avis. Det står også i stigende grad klart, at Hong Kongs økonomiske elite betyder mindre og mindre for Kina når Kina rykker ind i Hong Kong og kan klare sig selv. Det er den sammenhæng og den langsomme kinesiske systemovertagelse af Hong Kong, der aktivisterne har indset.
Systemet et-land to system er fyldt med huller som aktivisterne kæmper imod før, at det bliver for sent. Taiwanerne har forstået advarslen og har absolut ingen ønsker om et lignende eksperiment med Kina.