Rainbow power i Taiwan

Only available in Danish.

Taiwans hovedstad Taipei var rammen om Taiwans største gay-parade med over 10.000 deltagere i november måned.  Og med 6,5 millioner mennesker i Taipei er der også i dagligdagen rige muligheder for homoseksuelle turister. Cafeer og barer er let tilgængelige og den utrolig veludbyggede offentlige transport med buser og undergrundsbanen MRT gør livet kun nemmere.  Det lyder som en reklameindslag men hovedstaden er utrolig behagelig med mange venlige mennesker i et mylder af aktivitet og indkøbsmuligheder

Af Michael Danielsen
Publiceret d. 20. januar 2008 Out & About
Taiwans hovedstad Taipei var rammen om Taiwans største gay-parade med over 10.000 deltagere i november måned.  Og med 6,5 millioner mennesker i Taipei er der også i dagligdagen rige muligheder for homoseksuelle turister. Cafeer og barer er let tilgængelige og den utrolig veludbyggede offentlige transport med buser og undergrundsbanen MRT gør livet kun nemmere.  Det lyder som en reklameindslag men hovedstaden er utrolig behagelig med mange venlige mennesker i et mylder af aktivitet og indkøbsmuligheder.
Paraden i november er et eksempel på den positive udvikling som homoseksuelle oplever i Taiwan. Det er langt lettere at være åben i gymnasiet og på universiteterne og specielt de ”unge fyre kan nu klæde sig mere markant end tidligere og flere modeller springer ud på TV” siger Fred som deltog i paraden. Der er ikke tvivl om, at hovedstaden Taipei har ændret sig. Nu er der flere cafeer, hvor man kan sidde uden for til langt ud på aften i det fantastiske vejr. Udendørs cafeer fandtes stort set ikke for to år siden, hvor der primært var diskoteker og barer.
Udendørs cafeer findes omkring stationen Ximen udgang 1 midt i byen bagved det gamle røde teater , der stammer fra den gang Hollænderne kontrollerede Taiwan i 1600-tallet. Området består af mange klassiske cafeer, barer og madsteder med udendørs servering. Og bagerst findes der en vinbar. Oprindeligt havde stedet kun et par ”bear”-barer men området udviklede sig enormt efter en af de tidligere ejere af diskoteket Fresh startede sin egen bar.
De to store diskoteker i Taipei er Funky og Fresh. Funky er ældre og et rigtig hyggeligt sted med stort dansegulv og rigelig plads til at sidde ned. Ejeren af stedet har været med i den Taiwanske homo-film ”Formula 17” og rejser rundt på gymnasier og fortæller om bøsser og lesbiske i Taiwan. På hverdage er der karaoke men i weekenden er der fuld fest. Ønsker man mere international scene er det fire etager store diskotek Fresh sagen, der har en terrasse på toppen. Stedet besøges af flere udlændinge og stedet er mere trendy. Taiwanerne er nemme at tale med og den danske sorte humor fungerer glimrende.
Udover barer er de store boghandlere stedet, hvor homoseksuelle mødes. De gælder Page-One i verdens næsthøjest bygning eller Eslite, der begge har et meget stort udbud af engelske bøger og magasiner.
Livet som homoseksuel bliver nemmere og nemmere især blandt den unge del befolkningen. Taiwan har traditionelt haft en meget klassisk familiestruktur, hvor homoseksualitet ikke var accepteret. Derfor oplever man også homoseksuelle sidst 30’erne, der bor alene eller i ”bofællesskab” med en god ven. Og de er absolut ikke åbne på arbejde eller over for familien. Modsat Vesten spiller religion ikke den store rolle politisk i udpræget buddhistisk land som Taiwan. På den politiske front har Taiwans parlament arbejdet med homoseksuelle ægteskaber men fremdrift i lovgivningen blev stoppet i 2003 og loven ligger stadig til behandling. Det er netop familiekulturen som bremser lovgivningen.
Taiwan har igennem historien været påvirket af Hollandsk, Spansk, Japansk, Kinesisk og Amerikansk og vestlig kultur. Det betyder, at kulturtilbudene er mangfoldige men stadig med en stærk Taiwansk kulturel identitet. Mad er kultur i Taiwan. Og det forstår man efter et besøg for mad findes bogstaveligt talt overalt og til en billig penge.
Turistattraktioner er der mange af. Man kan ikke undgå Chiang Kai-shek[se billede med Chaiang Kai-shek]  og Sun-Yat’sen [se billede med Sun Yat’sen] memorial Hall og den største samling af kinesiske kunstskatte på National Palace Museum,  og et flot museum om den oprindelige befolkning. Der er et godt historisk museum [se billede med historisk museum] ved siden af den fantastiske botaniske have. Frihedsparken er et historisk besøg værd. Det var her, at det Taiwanske oprør mod kinesisk overtagelse startede i 1947 med tragiske følger med over 20.000 dræbte. Og så må du ikke gå glip af Taiwanernes natmarked (Night-marked), der er fyldt med aktiviteter, mad og shopping til over midnat. Og dagrejser til ud af Taipei til natur, bjerge, strande eller de Hollandske eller spanske fort.
Det lykkedes for mig i november at opleve gay-paraden for første gang efter mange besøg i Taiwan. Det var en meget farverig og glad eftermiddag der for mig sluttede med en invitation til vegetarmad sammen med paradens vegetargruppe, der mener at kødkulturen dominerer bøssemiljøet.
 


Fakta om Taiwan:
Befolkning: 23 millioner
Religion: primært buddhisme og taoisme
Styrerform: Demokrati med direkte valgt præsident, blanding mellem dansk og amerikansk valgsystem.
Præsident: Chen Shui-bian, fra det Demokratiske Progressive Parti (DPP)
Rejsemuligheder:
Selvom Taiwan er rigt er det billigt at opholde sig i Taiwan. Den offentlige transport er veludbygget så det er nemt at komme rundt i hovedstaden og i landet. Flybilletten er den største udgift som starter fra omkring 7500 kr.
Visum: Visumfrit op til en måned.
Flyforbindelser: Thai Airways eller KLM er de nemmeste.
Hoteller: Taiwan har mange gode hoteller til yderst rimelige priser. Prøv Delight Hotel som er helt igennem fantastisk til prisen. Internetbooking foretages nemt. Alternativt prøv Baguio Hotel som er et discount hotel med venlig betjening og med rene og pæne værelser. Begge hoteller er central beliggende og tæt på Metro.
Links:
www.fresh-taipei.com
http://www.taiwanembassy.org/DK
www.taiwancorner.org